Kisoron kahvifarmilla


Viimeisen päivän Ugandassa pyhitin kahville. Käsittääkseni Uganda on nouseva nimi kahvimarkkinoilla. Hyvää kahvia olikin usein tarjolla, mm. Kisorossa. Aivan hotellimme vieressä sijaitsi orgaaninen kahvifarmi, jonka omistajat mielellään nimellisestä maksusta esittelivät tuotantoaan.

Kypsyessään marjat saavat punaisen värin. Poimiminen on käsityötä, sillä saman puskan marjat kypsyvät eri aikaan.




Kahvipavuilla on vastassaan useita tauteja ja loisia. Pilaantuneet marjat saadaan eroteltua veden avulla. Ne nousevat pinnalle.



Erotellut pavut asetetaan kuivumaan aurinkoon. Kuivuminen kestää muutaman päivän. Saimme kouraamme kipon valmiiksi kuivatettuja papuja. Tästä eteenpäin pääsimme itse laittamaan kahvimme.

Kuivuneista pavuista irrotetaan kuoret. Apuna on raaka voima ja tuuli.







Kun papujen ytimet on saatu eroteltua, niitä paahdetaan parikymmentä minuuttia. Paahtuessaan pavut poksahtelevat kuin pop corn konsanaan.





Jauhoin paahdetuista pavuista itselleni muutamat kupposet kahvia. Aika maistuvaa oli, vaikka itse sanonkin. Valitettavasti unohdin puolen kilon lahjapapupakkaukseni matkasta.



Näillä rinteillä kelpaa kasvatella kahvia.



Loin vielä viimeiset silmäykseni Kisoron pikkukaupunkiin ennen kuin jatkoin matkaa Ruandan puolelle. Ugandan vehreitä rinteitä tulee vielä ikävä. Mutta ehkäpä vielä maahan tulee palattua.

Kommentit