Kehittyvat maat

Olen viela tsekkaamassa lisainfoa netista rajanylitykseen. Hankin katumyyjalta uusimman Lonely Planetin Laosin painoksen, silla se vaikuttaa vahan maalta, josta kannattaa hankkia tarkempaa infoa jo etukateen. LP:ssa sanottiin olevan lahinna sattumasta kiinni, saako rajalta 15 pvan vai 30 pvan visan. BKK:sta saisi varmuudella 30 pvaa, mutta se vaatisi 2 pvaa lisaa taalla. Minulle kahden paivan voittamiseen BKK:ssa riittaa rajalla 30 pvan visalle 65 %:n tn. Luulen nettikirjoittelun perusteella saavani vahintaan sen. Siis lahden huomenaamulla, jos en tanaan innostu nauttimaan olutta.

Tassa tapahtui juuri aika hauska juttu. Kaveri tuli nettikahvilaan, ilmoitti etta kahden minuutin paasta koneet sammutetaan, ja siita kahden sekunnin paasta buuttasi mun koneen kysymatta haluaisinko esim. tallentaa jotain. Tallainen ei ole mahdollista kuin kehittyvassa maassa (minusta suomennos kehitysmaa on vaara). Vastaaviin juttuihin on taalla tottunut ja nyt se pelkastaan nauratti. En malttanut olla mainitsematta sita taalla.

Olen vahan sita mielta, etta ainoan todella yleissivistavan koulun, lukion, kursseihin voisi sisallyttaa yhden vapaaehtoisen matkan johonkin kehittyvaan maahan. Silla pitaisi voida korvata mika tahansa kurssi ainoana ehtona, etta reissu suuntautuu jossain vaiheessa suurimman turistikeskuksen ulkopuolelle. Siksi paljon matkailu avartaa ja sivistaa. Matkustaminen antaa kasvot uutisjutuille, joita muuten tulee vain kursiivisesti silmailtya. Jo pelkastaan taman kahden kuukauden matkustamisen jalkeen - 2 kk taitaa tulla tayteen ylihuomenna - koen olevani lisaantyneen yleissivistyksen lisaksi henkisesti vahvempi kestamaan pienia vastoinkaymisia ja parempi toimimaan erilaisten ihmisten kanssa.

Mutta nyt kun olen kirjautunut, tuli mieleeni yksi asia johon taalla olen saanut taysin uuden perspektiivin: maatalous. Kuulin, etta Suomessa puheita ruoan hinnan noususta pidetaan liioiteltuna. Tama suoraan sanoen vituttaa. Taalla, vaikkakaan ei ehka niinkaan Thaimaassa, huomaa lehtiartikkeleista ja yleisonosaston kirjoittelusta kuinka konkreettisesti esim. riisin hinnan nousu vaikuttaa ihmisten elintarvikehuoltoon.

Varmasti ruoan hinnan nousuun vaikuttaa spekulointi tulevaisuuden viljelytilan pienentymisella ilmastonmuutoksen seurauksena, silla eikos kaikkien kansainvalisilla markkinoilla noteerattujen tuotteiden markkinahinnat ole lahinna spekulatiivisia. Mutta luulisin viela enemman vaikuttavan sen, etta maatalouden hintoja ei ohjaa markkinatalouden lait, vaan kansallinen politiikka.

Oli hauskaa, tosin vahan suomalaisena noloa, katsoa BBC:n uutisisreportissa suomalaista asiantuntijaa - jonka nimea en hapeakseni muista - puolustelemassa EU:n maatalouspolitiikka. Nythan siihen onneksi on tulossa muutoksia. Ilmeisesti uudistukset olivat suuntaus oikeaan, mutta ihan tarkkaan en niiden sisaltoa ymmartanyt. Sen kylla ymmarsin, etta siirtamakausi on jarkyttavan pitka ja Ranska on huolissaan kansallisesta edusta.

On aivan turha jeesustella kehitysavun tavoite-%:sta verrattuna bkt:een niin kauan kuin pidamme juuri sen alan, missa kehittyvat maat voisivat kilpailla kanssamme suljettuna suojellen kansallisia etujamme. Vaikka vasemmistonuorten globalisaatioprotestiargumentit vaikuttavat usein lahes surkuhupaisilta, tassa asiassa olen heidan kanssa liikuttavan samaa mielta. Vaikkakin hieman protesteilta puuttuu logiikka; pitaisiko markkinoita nyt avata vai sulkea..

Ymmarran kylla viljelijoiden ja sita kautta esim. Suomen Kepun hataa. Mutta eikos nykyisin valitettavan suureksi osaksi Bangladeshin radonkaivo -tyyppisten hankkeiden sijaan kehitysyhteistyovaroilla voisi tukea vaikka kotimaisten viljelijoiden koulutusta ja tyollistamista joillekin muille tyovoimapulaa poteville aloille? Samalla todella autettaisiin kehittyvia maita paasemaan omille jaloilleen.

Tallaisia ajatuksia talla kertaa. Pitaisi viela koota vahan Kamboza - Vietnam -ajatuksia itseanikin varten yhteen. Katsotaan, jos vaikka viela huomenna palaan asiaan. Jatkossa paivitys voi olla taas vahan vaikeampaa, silla Mekongjoen suistossa tuskin Inet kovin hyvin toimii. Mutta toisaalta tullen matkustamaan sinne hyvin leppoisalla tahdilla.

Pieti

Edit: nyt tahti rauhoittuu, joten edellisten vidoeoiden vastapainoksi pitanee varmasti antaa linkki subjektiivisesti mutta silti kohtuullisen analyyttisesti arvioiden maailman parhaaksi livekonsertiksi veikkaamani (laatu/kuulijat) otos subjektiivisesti arvioiden parhaista paloista:
http://www.youtube.com/watch?v=J2hFZ8KnsSo&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=5sein6WnbY0&feature=related

PS. Lyp

Kommentit