Palveluyhteiskunnat (Bangkok)

Jatkan viela askeista kirjoitustani. Asken kavellessani ulkona (juu, kavin ostamassa pari olutta ja palasin kuuntelemaan musiikkia) silmaani pisti, miten hotellini viereinen katu on taynna paikallisille suunnattuja palveluja kuten suutaria, parturia, pesulaa, ravintolaa jne. Sama oli Singaporessa, vaikka yhteiskunta vaikutti infrastruktuurillisesti ja muutenkin taloudellisesti kehittyneelta. Wikipedia kertoi Sporen BKT:n / asukas olevan reilu 28 keur eli vain 12 % alle Suomen.

Miksei sama voisi toimia Suomessa? Taloutemme on vaurastunut todella nopeasti ja suomalaisten tulotaso on jo lahella eurooppalaista tasoa. Suomalaiset sijoittavat varallisuutensa toinen toistaan tarpeettomimpiin tavaroihin, mutta eivat kuitenkaan kay hieronnassa, syo paljoa ulkona, tilaa siivoojaa tai osta vaatteiden pesua ulkopuolelta. En voi kuvitella, vaikka nyt todella yritan, mitaan typerampaa harrastusta kuin shoppailu. Eiko me todellakaan olla valmiita maksamaan palveluista? Voisimmeko suunnata yhteiskuntaa kulutushyodykeyhteiskunnasta enemman palveluyhteiskunnaksi? Tahan voisi voimakkaasti kannustaa verotuksella. Kotitalousvahennys on ihan hyva juttu oikeaan suuntaan, mutta kovin riittamaton.

Ekonomistit ovat varmaan pyoritelleet asiaa suuntaan jos toiseen. En valitettavasti tunne kovin hyvin kansantaloutta. Siihen pitaisi loytaa aikaa perehtya. Tuntuu vain erikoiselta, etta jeesustelemme paljon ymparistonsuojelusta, sijoitamme satoja miljoonia muutaman ravinnekilon poistamiseen vesistoista, mutta emme kuitenkaan puutu todelliseen ongelmaan, kulutukseen.

Aloin ajatella asiaa, kun kavin aamulla korjauttamassa suutarilla sandaalini. Jalki oli erinomainen. En maksanut korjauksesta kuin 80 senttia, mutta toisaalta en ollut sandaaleista maksanutkaan kuin muistaakseni 5-10 euroa reilu vuosi sitten Delhissa. Jos arvioidaan ostohinnan olleen 7,5 euroa, maksoin korjauksesta n. 10 % niiden alkuperaisesta arvosta. Korjaus kesti 20 minuuttia. Siis tuntihinnaksi tuli 30 % ostohinnasta. Eikos talla suhteella voisi Suomessakin tehda toita, jos palveluun saisi riittavan voluumin, palvelua tuettaisiin verotuksen keinoin ja toisaalta kulutushyodykkeiden hintaa rokotettaisiin.

No, tama nyt on tallaista maallikon pyorittelya. Mutta ehkapa joku paiva en enaa ole kansantalouden maallikko..








Pieti

Kommentit