Nahtavyyksia ja muuttamista (Angkor Wat)



Hetki on vierahtanyt edellisesta paivityksesta. Silloin vietin "vapaapaivaa" Bangkokissa. Sen jalkeen paikka on vaihtunut tiuhempaan kuin laki sallii. Mutta kylla kokemuksia on sen ansiosta jaanyt taskuunkin.

Otin Ailinin vastaan Bangkokin lentokentalla. Kavimme heittamassa ylimaaraiset tavarat BKK:n hotellille, otimme bussin rajalle, jossa myos yovyimme. Loysimme kivasti majapaikan, ja saimme aikaa levata seuraavaa paivaa varten, jolloin todellakin tarvittiin keskittymista ja virtaa. Tiedossa oli Kambozan rajan ylitys, rajan, jota pidetaan yhtena taman pallon hankilimmista.


Ta Prohmin autenttiseen tilaan jatetty temppeli, Angkor


Bayon, Angkor


Angkor Wat, Angkor

Olimme rajalla hyvissa ajoin yksityiskohtaiset toimintaohjeet kourassa. Kun tulimme rajavyohykkeelle, meille jakoi viranomaisen nakoinen kaveri viisumilomakkeet kateen ja pyysi toista meista seuraamaan Kambozan konsulaattiin, jonka naimme matkalle. Se oli huijausyritys numero 1. Sen verran vakuuttava se oli, etta taytimme laput ja saimme niista kivan matkamuiston. Neuvojia, kerjaajia, kaupustelijoita ja muita rajavyohykkeella riitti uskomaton maara, mutta lopulta saimme leiman passiimme sen merkiksi, etta Thaimaa on jatetty.

Seuraavaksi piti saada oikea viisumi. Hinnan piti olla 20 usd. Tata tarjotessamme meille ilmoitettiin viisumin saamisen kestavan kolme paivaa. Pienella neuvottelulla ja 5 usd:n voitelulla (tama oli ohje) saimme viisumit viidessa minuutissa. Viisumilla paasimme sujuvasti rajan yli vaikkakin senkin on sanottu olevan sattuman kauppaa. Seuraavaksi piti tapella kyydista Siem Riepiin. Lopulta paadyimme maksamaan 50 usd. Paljon tai vahan, mutta onnittelimme itseamme kyydin saatuamme.

Viimeistaan Kambozan puolella huomasimme tulleemme todelliseen kolmanteen maahan. Kurjuus ja koyhyys oli kasin kosketeltavissa. Se tietysti selittaa myos rajan ylityksen ongelmallisuuden varsinkin ensikertalaisille. Me tosin olimme onnekkaita.


Marketti, Siem Riepin


Tienvarsimaisemaa valilla Poipet - Siem Riep

Seuraava ongelma oli Siem Riepissa. Taksi pysaytti kaupungin rajalle, ja siella riksakuski kertoi taksin olevan kielletty ajamaan kaupunkiin. Kun emme suostuneet poistuneet taksista, riksakuski kavi aggressiiviseksi, uhkaili poliisilla, haukkui meidat pystyyn, peloitteli punaisilla kmeereilla, antoi nyrkkia auton katolle. Lopulta taksikuskimme tajusi, ettei talla kertaa sovittua komissiota ole tulossa ja jatkoi matkaa.

Itse Siem Riep vaikutti yllattavan siistilta, vaikka kaupustelijoita ja kerjaajia kadunkulmissa riittikin. Selkeasti Angkorin alue on houkutellut kaupunkiin lansimaista rahaa.

Angkorin alue oli sanalla sanoen valtava. Ei siita sen enempaa. Se vaan oli valtava ja vaikuttava. Paljon ajateltavaan Angkorin ja koko Kambozan vierailu antoi.

Toisena paakohteena retkellamme on Hanoi, josta kirjoitan tata tekstia. Huvittavaa luonnonvarojen tuhlausta on, etta jos jattaa toista vuorokautta kestavan bussimatkan pois laskuista, halvin keino tulla tanne oli lentaa Kuala Lumpurin kautta. No, tulipahan siella taas vierailtua yhden paivan ajan.

Nettiaikani loppuu nyt, mutta Hanoista voisi todeta sen olevan leppoisaa vaihtelua Kambozan jalkeen, vaikka miljoonakaupunki onkin.

Palaan asiaan paremmalla ajalla.

Pieti

Kommentit