Kampala - matkasuunnitelmia ja tulevia vaaleja


Kampala on sellainen afrikkalainen pääkaupunki, millaiseksi sen saattoi kuvitella. Ihmiset vaikuttavat kiireisimmiltä ja huolitelluimmilta kuin Mbalessa. On vähän kuin olisi tullut Kuopiosta Helsinkiin. Modernissa ostoskeskuksessa sain hieman hävetä likaisia shortsejani ja kulunutta paitaani.

Liikenne on ruuhkaista ja pääväylillä autot matelevat kävelyvauhtia. Autot ovat pääosin julkisen liikenteen matatuja (pikkubusseja) tai city-maastureita. Yllättävän usein ratin takana on länsimaalainen. Myös paikalliset naisen näkee ilahduttavan usein ajamassa. Tasa-arvo etenee täälläkin.




Jalankulkijat kulkevat siellä, missä on tilaa. Jalkakäytäviä ei juuri sivukaupungilla ole tai sitten ne ovat huonossa kunnossa. Huonokuntoisuus on ihan hyväkin asia, sillä moottoripyörät omivat jalkakäytävät siellä, missä voivat.

Moottoripyörä eli bodaboda on selkeästi käytännöllisin tapa liikkua paikasta toiseen. Lähes kaikki bodabodat tarjoavat kyytiä, milloin istuintila ei ole jo varattu. Minuuttia pidempään ei kyytiä tarvitse odottaa. Olen maksanut kyydistäni joka paikkaan 2000 ugandan shillinkiä eli 60 senttiä. Aika paljon olen kävellytkin.



Kävelemisessä on se etu, että silloin kohtaa ihmisiä. Monet tulevat juttelemaan uteliaisuudesta. Jotkut haluavat vain puhua englantia. Olen kiitollinen jokaisesta keskustelusta. Vaikka monesti keskustelut toistavat tuttuja kaavoja, aina on kiinnostavaa kuulla, mitä ihmiset haluavat kertoa itsestään tai kuulla minulta.

Myös se vaihtelee, mitä haluan kertoa. Se riippuu ihmisestä ja omasta tunnetilastani, joskus myös siitä minkälaisia ajatuksia haluan toisessa herättää.

Kun kiinnostunut ihminen tulee vastaan tai kävelee ohi, sen tuntee katseesta. Monesti erottaa senkin, haluaako toinen vain rahaa. Sellaisia keskusteluja pyrin luonnollisesti välttämään.

Kampalassa kohtaa maaseutua enemmän selkeän vihamielisiä tai ainakin kylmiä katseita. Ei rasismia ole varattu vain länsimaalaisille. Valkoisella ihmisellä on edelleen vuosisatoja kestäneen Afrikan hyväksikäytön jälkeen riistäjän leima monen afrikkalaisen silmissä.

Facebook toi uutisvirtaani muutama päivä sitten paikallisen sivuston Nuorten avulla Afrikka nousuun tmv. Siinä kritisoitiin Zimbabwen itsehaltiaan Mugaben tuoretta puhetta, jossa hän mm. sanoi länsimaalaisilla olevan naama kalpea ja nenä punainen (kuvaa minua tällä hetkellä mainiosti) ja että Afrikan ongelmat ovat länsimaalaisten syytä.

Kirjoituksessa todettiin, että kolonialisaatiosta on puolivuosikymmentä aikaa ja että valittamalla ei saada mitään kehitystä aikaiseksi. Pitäisi olla positiivinen ja alkaa toimimaan.

Kirjoittaja sai vastaansa valtavan vastausryöpyn. "Mugabe on oikeassa", "olet idiootti", "valkoiset ovat perseestä". Muutamat positiiviset kirjoitukset hukkuivat vastaustulvaan.

Keskustelu palautti mieleeni länsimaisen nettikirjoittelun pakolaistilanteesta. Primitiiviset reaktiot ovat voimakkaita ja usein hallitsemattomia. Vain absoluuttinen sivistyksen taso voisi saada ihmisen toimimaan itselleen optimaalisesti. Näin siis Ideaalisessa maailmassa.

Siinä on yksi syy, miksi rakastan apinoiden katsomista. Niiden käyttäytyminen on niin samankaltaista ihmisten kanssa. Viimeksi pääsin katsomaan apinoita eilen Murchison Fallsin puistossa. Tämän apinan laumaan kuului parikymmentä yksilöä. Niistä neljä kävi keskenään rehellistä sylipainia. Tämä herra tyytyi vain vilkuilemaan laiskasti ympärilleen kapsutellen välillä pallejaan.



Seuraava kohteeni tulee olemaan Fort Portal, josta pääsee helposti Kibalen luonnonpuistoon.
Kibalessa pitäisi olla erittäin hyvä mahdollisuus nähdä lähisukulaisiamme simpansseja.

Aloin myös selvittämään tosissaan, miten pääsen näkemään vuorigorilloja Etelä-Ugandassa. Se vaatii etukäteen hankitun luvan, joiden määrä on rajoitettu päivittäin. Yksittäisen gorillaryhmän luokse sallitaan yksi tunnin kestävä kahdeksan hengen ryhmävierailu. Takeita gorillojen näkemisestä ei anneta.

Mikäli tietäisin päiväni varmasti, voisin jo nyt ostaa 600 dollarin luvan. Mutta haluan edetä rauhassa ilman aikataulua. Kampalan toimistosta sanottiin, että yksittäisen ihmisen on helppo saada lupa Kisorosta, Bwindin puiston läheltä. Paikan päältä on mahdollista saada käyttämätön lupa halvemmalla, mikäli on joustava päivän suhteen. Gorilloja voisi nähdä myös Kongossa ja Ruandassa, mutta olen nyt päätynyt Ugandaan.

Kampalassa sain hoidettua muutamia juoksevia asioita ja kävin katsomassa suomalaisen toimittajan World Visionin kauttaa lahjoittamaa lehmää maaseudulla. Se oli hieno reissu. Katsotaan mitä se poikii myöhemmin.

Varasin loput lentoni. Maaliskuun 23. lennän Ruandan pääkaupungista Kigalista Nairobin kautta Madagaskarille. Nyt on siis kivasti aikaan Etelä-Ugandalle ja vähän Ruandallekin.

Varasin myös lennot kotiin. Tai oikeastaan lentoni oli jo varattu, mutta Turkish Airlines muutti Helsingin lennon aikataulua. Marssin valittamaan siitä heidän Kampalan toimistoonsa ja hikisen väännön palkkioksi sain Nairobi - Helsinki -lennolleni kokonaan uuden aikataulun kahden yön välilaskulla Istanbulissa.

Tarkoitus olisi härnätä Lassia ja katsoa, kun hänen valmentamansa Besiktasin vieraana pelaa Demir riveissään mm. suomalainen Erik Murphy. Se on hyvää orientoitumista tulevaan työhöni. Kotona olen 8. toukokuuta, luultavasti.

Täällä on kohta presidentinvaalit. Ne näkyvät ja puhuttavat kaikkialla. Kadunvarret on tapetoitu mainoksilla. Istuva presidentti Yoweri Museveni on ollut vallassa kohta 30 vuotta. Muutoksen tuulia on ilmassa.

Levottomuuksia on luvassa varmuudella. Vaalipäivänä ei suositella Kampalassa oleilua. Mikäli opposition ehdokas sattuisi saamaan eniten ääniä, tai edes pääsemään lähelle, tiedossa olisi jonkun asteinen kaaos. Luultavasti muutenkin.

Media on täynnä vaaleja. Suurimmat sanomalehdet käyttävät jo nyt aiheeseen puolenkymmentä ensimmäistä sivuaan. Valtion kontrolloima New Vision hehkuttaa istuvan presidentin saavutuksia ja antaa vähemmän tilaa oppositiolle. Toinen päälehti Daily Monitor on tasapuolisempi. Siellä myös opposition ehdokkaat saavat äänensä kuuluviin. Kaikki ehdokkaat lupaavat kovasti rakentaa teitä ja lisätä sähköverkon kattavuutta.





Seuraavassa on poimintoja lehdistä:
- Istuva presidentti Musevani antaa neljä ohjetta: 1. Kunnioita Jumalaa. 2. Rikastu. 3. Älä sairastu tappavaan tautiin kuten Aidsiin. 4. Äänestä Musevanin puoluetta NRM:ä



- "Vaalien sabotoijat aamutaan." Jinjan alueen turvallisuuskomitea päätti kokouksessaan, että vaalien sujumisen turvaamiseksi ollaan valmiita ampumaan ihmisiä kovilla luodeilla
- Äänestysliput on lennätetty Etelä-Afrikasta. Epäilyistä huolimatta Ruandan Kigalin kentän lennonseuranta vakuuttaa, että lento ei pysähtynyt Ruandassa. Lennon viivästymisen väitetään johtuneen sääolosuhteista.
- Euroopan Unionia varoitetaan sotkeutumasta vaaleihin, vaikka sen edustaja vakuuttaa, ettei EU:lla ole intressiä vaikuttaa tulokseen
- Kampanjointi on lopetettava joka päivä viimeistään klo 18. Yksi kandidaatti puolustautuu, ettei rikkonut syytteistä huolimatta sääntöä. Hän kehotti poliiseja ottamaan kuvaa kännykkäkameroilla väitteen todistamiseksi
- Inflaatio laski viime kuussa 7,6 %:een. Vaalien alla inflaation kohoaminen on todennäköistä. Edellisten vaalien aikainen huippulukema 30 % ennakoi sitä vahvasti.

Kommentit