Jinja - Source of Nile


1800-luvulla käytiin Euroopassa kiivastakin väittelyä siitä, mistä Välimereen laskeva Niili saa alkunsa. Tästä piti järjestää väittely vuonna 1864 Royal Geographic Societyssa, jossa vastakkain olisivat olleet Tanganjikajärveä alkulähteenä pitänyt Richar Burton ja Victoriajärven kannattaja John Hanning Speke. Speke kuoli omaan metsästysaseeseen (ilmeisesti vahinkona) vain muutamaa tuntia ennen väittelyä. Kysymys jäi elämään.

Vähän tämän jälkeen David Livingstone yritti löytää ongelman ratkaisua, mutta malaria päätti hänen taipaleensa. Lopulta valon tietämättömyyteen toi koppava toimittaja Henry Stanley, jonka lontoolainen lehti oli palkannut löytämään Livingstonen. Heidän kuuluisa tapaaminen tapahtui Tansanian puolella Ujijissa 1871: "Dr. Livingstone, I presume..?"

Tämän jälkeen Stanley palautti Speeken nimen kunniaan ja todisti Niilin saavan alkunsa Victorianjärven laskujoesta.

Nyt siinä kohdassa, jossa Speeken sanottiin katsoneen alku-Niiliä sijaitsee hänen muistomerkkinsä ja lukuisia rihkamakojuja. Tai jos tarkkoja ollaan, niin muistomerkkiä on siirretty paikasta toiseen, sillä eihän merkkiin voi olla liittymättä politiikkaa.




Aiemmin näiltä kohdin alkoi Ribbon Falls, mutta valtava pato on nostanut veden pinnankorkeutta ja muuttanut Niilin alkulähteiden luonnetta. Jäljellä on vielä muutama saari, jotka ovat lintujen valloittamat.









Koko alue on rajattu epämääräisen "Source of Nile" tittelin alle. Oletettavasti, jotta sinne voisi myydä pääsylippuja. Rannalla parveilee Niilin alkulähdettä katsomaan vieviä venemiehiä. En ollut alkuun kovin kiinnostunut, kun en edes tiennyt, mitä pitäisi mennä katsomaan. Eikös se näy rannaltakin? Lopulta hinnan tiputtua sadasta tuhannesta kahteenkymmeneen päätin hypätä veneeseen.

Veneestä totuus paljstui. Keskellä jokea on saari ja sen vieressä merkitty kohta, josta "Niili todella alkaa". Ja luonnollisesti koju, jossa myydään rihkamaa. Venekuskimme väitti, että merkistä eteenpäin vedenvirtaus pysähtyy ja vene pysyisi paikallaan. Merkin kohdalla on lähde, josta joen vesi "70-prosenttisesti muodostuu". Jostain syystä olen aika kyyninen tällaisille totuuksille. Ehkä olen käynyt liikaa Intiassa.

Tästä pisteestä vie 90 päivää vesipisaralta saavuttaa Välimeri. Sitä en ymmärrä, miksei Victorianjärveä huomioida Niilin alkulähteenä, sillä kyllähän vesi sieltäkin pidemmän ajan päästä päätyy jokeen, käsittääkseni. Olisi mukava kysyä asiaa erinomaiselta opiskeluaikani limnologian professorilta. Niin tai näin, tästä alkaa Valkoinen Niili!







Victoriajärvi on maailman toiseksi suurin järvi. Sen vesi ei vaikuttanut niin likaiselta kuin lentokoneesta katsottuna.




Kommentit