Serengeti - loputon tasanko

Istun leirinuotiolla ja katselen hämärtyvää Serengetin iltaa. Toisella korvalla kuuntelen ranskalaisten puhetta. Punaviinilasi kädessä, jalat ristissä, toinen käsi nojaa leukaan. Mielellä on tapana liioitella omia uskomuksia, mutta nuo näyttävät ranskalaisilta.






Anna toi teetä. Odotamme kutsua illalliselle. Kaskaat sirittävät taustalla. Vaikka taivas on lähes pilvetön, taas horisontissa salamoi. Aurinko on jo laskenut, mutta vielä menee 15 minuuttia ennen kuin on pilkkopimeää. Puitteet mielen rauhoittumiselle ovat kunnossa. Loppu on itsestä kiinni.



Tänään ajelimme samoilla seuduilla kuin eilen. Starttasimme aamukahdeksalta. Päivän rikkoi lounas ja tutustuminen Serengetin visitor centeriin. Muutoin istuimme kyydissä, kun oppaamme etsi meille eläimiä nähtäväksi. Erityisesti kissapetojen löytäminen on kuljettajien agendalla korkealla. Emme ole antaneet mitään erityistä toivetta, mutta toisaalta ei siihen ole ollut tarvetta. Tai osaamista.







Tänään näimme taas leopardin lähietäisyydeltä. Se ei ole kovin yleistä. Mutta toisaalta, jos leopardi liikkuu tien läheisyydessä, kaikki lähistön ryhmät pääsevät sen näkemään. Siitä pitävät kuljettaja-oppaiden yhteistyö ja radiojärjestelmä huolen. Välillä hieman hirvitti leopardin puolesta sen ylittäessä tietä autojen välistä. Mutta yllättävän vähän se antoi toisiaan ympäri pujottelevien jeeppien häiritä.





Paljon saimme myös ajaa omassa rauhassa. Vaikka puisto on luultavasti maailman tunnetuin, se on myös valtavan iso. Sen nimi tarkoittaa loputonta tasankoa, mikä kuvaa sitä hyvin. Puita on hyvin vähän, sillä pari miljoonaa vuotta sitten purkautuneen tulivuoren tuhkakerros estää puiden kasvun. Sen sijaan alue on täynnä erilaisia heinäkasveja, jotka tarjoavat erinomaisen laidunmaaston useille kasvinsyöjille. Ja luonnollisesti näitä metsästää lukuisia eri kokoisia petoja.







Heinikon pituus määrittää paljon sitä, miten hyvin eläimet näkyvät. Tällä hetkellä heinikko on pitkää ja rajoittaa näkyvyyttä. Siksi esimerkiksi leopardeja on erittäin vaikeaa nähdä.





Useat laiduntajat kiertävät puistoa sen mukaan, missä on parhaiten saatavilla vettä ja ruokaa. Siksi miljoonat gnut ja antiloopit vaihtavat säännöllisellä vuosirytmillä paikkaa. Miljoonat yksilöt ovat tällä hetkellä etelässä. Sinne meidänkin olisi tarkoitus huomenna suunnata.

Nyt menemme nauttimaan illallista Serengetin taivaan alla.

Kommentit