Afrikkaan! (Ja viimeiset kuvat Islannista)

Islanti tuli koettua ja nähtyä. Se oli hyvä opetus kulttuurieroista ja niiden ymmärtämisestä. Potkut tuli, mutta kokemuksesta ei jäänyt pahaa mieltä. Ymmärrän tehtyä päätöstä, vaikkakaan sen urheilullisiin perusteisiin en usko. Asia hoidettiin tyylikkäästi ja sopimuksesta luvattiin pitää kiinni.

Täytyy vielä todeta, että Islanti on visuaalisesti todella hieno maa. Siellä tuli moni hyvä hetki luonnossa vietettyä.

Näkymä Hvalstöðin tulivuoren reunalta 1-tien varrelta



Aurinko paistoi aina vain matalammalta. Päivien lyhetessä varjot pitenivät.


Viimeisen viikon aikana satoi ensilumi pohjoiseen. Lumiukko majaili Godafossin vesiputouksen parkkipaikalla.


Pilvet ovat usein vuorten rinteillä lähellä maata. Sää vaihtuu todella nopeasti lyhyellä matkalla.


(Entisen) kotipihamme näkymä.


Akureyryn kaupunki sijaitsee tämän vuonon päässä.


Sauðárkrókur.


Ajoimme viimeisenä päivänä Hvammstangiin, jossa yksinäinen hylje tuli jättämään jäähyväiset.


Putous Tindastollin kupeessa.




Nyt uudessa elämäntilanteessa on mahdollisuus toteuttaa pidempiaikainen haaveeni, jatkaa aiemmin kesken jäänyttä maapallon kiertämistä. Viimeisen vuoden aikana katseeni on kääntynyt Afrikkaan, joten nyt vain tuumasta toimeksi. Ostin pari päivää sitten meno-paluun Helsinki – Nairobi – Helsinki 9.12. - 9.5. Matka-aikaa on siis tasan viisi kuukautta. Anna on mukana 18.1. saakka sekä viimeiset puolitoista kuukautta.

Olemme varanneet ensimmäiselle kahdelle viikolle majoituksen pienestä majatalosta pieneltä Wasini Islandilta http://wasini.net/). Se sijaitsee Intian valtameressä Kenian rannikolla lähellä Tansanian rajaa. Saaren eteläpuolelta alkaa Kisite Mpungutin meriluonnonpuisto. Tarkoitus on vain rentoutua, snorklata luonnonpuiston koralliriutoilla, uida kilpaa delfiinien kanssa ja syödä hyvin – majatalomme merellistä ruokatarjontaa on kehuttu arvosteluissa.

Majoitus on primitiivinen, sähkö aurinkosähköä soveltuen kännykän lataamiseen, mutta enemmän energiaa kuluttavia laitteita kuten tietokonetta ei sillä voi käyttää, suihkun vesi on sadevettä, moottoriliikennettä saarella ei ole lainkaan eikä mitään luksusta muutenkaan.

Wasini Islandilta jatkamme luultavimmin safarille. Olen ollut yhteydessä lupaavan oloiseen suomalaiseen safarivälitysfirmaan (http://www.simbaexperience.fi/). Katsotaan, mitä siitä syntyy. Tämän jälkeen menemme ehkä Tansanian puolelle Sansibarille, Pemballe tai Mafia Islandille pariksi viikoksi jatkamaan rantarentoutumista. Jonkin verran se riippuu siitä, miten viisumit saadaan järjestettyä.

Kun Anna lähtee kotiin, ajatukseni on suunnata Ugandaan ainakin katsomaan vuorigorilloita. Samalla voin kantaa osani niiden suojeluun. Vaihtoehtoina Ugandan Bwindi Impenetrable-puistolle löytyy Kongon puolelta Virungasta, joka tuli tunnetuksi upeasta Virunga-dokumentista (löytyy Netflixistä). Ruandassa on myös luonnonpuisto, jossa gorilloja voi nähdä. Gorillaluvat ovat suhteellisen kalliita (400 - 750 usd), vaikka mahdollistavat gorilloiden tarkkailun vain 45 minuutin ajan. Vierailut puistoihin on tarkkaan rajattu ja ryhmien enimmäiskoko on yleensä 8 hlöä/päivä. Luontoturismi ja sen tuomat tulot taitavat olla tehokkain tapa paikallisen luonnon suojeluun Afrikassa.

Ugandasta saatan jatkaa Ruandaan ja ehkä jopa Tansanian kautta Malawille. Malawijärven näkeminen olisi upeaa, mutta katsotaan miten liikkuminen tuolla sujuu. Jos Malawi-järvi ei onnistu, saman hautavajoaman Tanganjikajärvi olisi helpommin saavutettavissa.

Tarkoituksemme on päättää reissu Madagascariin, jossa tapaamme taas Annan kanssa. Madagascarin luontoa ihmetellessä menee helposti puolitoista kuukautta. Afrikasta Madagascariin pääsee lentäen joko Nairobista tai Johannesburgista. Merimatkan järjestäminen vaikuttaa käytännössä mahdottomalta, jos haluaa jonkinlaista aikataulua noudattaa. Annan on tarkoitus lentää Madagascarille Suomesta, josta ainakin Turkish Airlines ja Air France lentävät Antananarivoon yhdellä stopilla.

Nyt olemme nauttineet Suomessa luonnonrauhasta. Olemme asustelleet mökissä järven rannalla Valkealassa ja samoilleet läpi kouvolalaisia luonnonpuistoja. Vain muutamat työ- ja huvikeikat ovat rikkoneet sopivasti rauhaamme. Aiemmin Kouvolassa asuessani en tajunnutkaan, kuinka paljon alueella on hienoja luontopolkuja. Näistä osa on ihan keskustan kupeessa. Olemme käyneet Niivermäen luonnonsuojelualueella ostoskeskus Veturin vieressä, Repoveden kansallispuistossa, Pappikallion luontopolulla ja Myllypuron puronvarsilehdossa. Eilen ajelimme vähän kauemmaksi Heisanharjun luonnonsuojelualueelle, mutta sinnekin pääsi alle tunnissa. Suosittelen lämpimästi tutustumaan lähiluontoon. Turhaan ei kehuta metsien rauhoittavaa vaikutusta!

Päivitän täällä blogissa suunnitelmiamme ja jaan kuulumisia matkalta. Muuten henkilökohtainen yhteydenpito Afrikasta tullee olemaan aika rajallista, sillä tuskin yövyn paljoa sellaisissa hotelleissa, joissa langaton netti kuuluisi varustukseen.

Myllypuron puronvarsilehto - pitihän näiden kanssa leikkiä


Heisanharjun luonnonsuojelualueen upeaa pitkittäisharjua

Kommentit