Sauðárkrókur


Tuleva kotimme Sauðárkrókur on 2 500 asukkaan kylä Pohjois-Islannissa. Kesällä sinne ajaan n. 3,5 tuntia Reykjavkistä. Vaikka kylät Islannissa ovat pieniä, niissä on kaupunkimaista luonnetta lähes kaikkien talojen sijaitessa tiiviissä ryppäässä. Tässä kylämme pääkatua.




Tärkein elinkeino Pohjois-Islannissa on kalastus. Kuvassa Sauðárkrókurin kalasatama. Koko Islannissa turismi nousi viime vuonna pääelinkeinoksi ohi kalastuksen.




Islannissakin jalkapallo on suosituin urheilumuoto. Joka kesä Sauðárkrókurissa järjestetään suuri junioriturnaus.


Managerimme poika Baltazar ruokkimassa islanninponeja. Nämä hepot löytyvät seuran johtukunnanjäsenen hevoshaasta.


Sauðárkrókurin kupeessa kohoaa Tindastollin vuori, jonka huipulla on pieni laskettelurinne. Tämä kuva on rinteen puolivälistä. Tindastoll on antanut nimensä kylän urheiluseuralle.


Rinteet ovat kauttaaltaan sammaleen peitossa. Eri sammallajit antavat rinteille vihreän värisävyjen kirjon.


Vaaksiainen.




Noin puolessa välissä Sauðárkrókuria ja Reykjavikia on Baulan tulivuori, jonka huipulle on rakennettu kävelyreitti. Me jätimme tuon puolentunnin kapuamisen odottamaan parempaa päivää. Siellä on kuulemma äkkijyrkkä kraatterin reuna.


Glannin vesiputous Baulan tulivuoren vieressä


Ei epäilystää, että tässä joessa on lohikaloja. Kalat pyrkivät jatkuvalla syötöllä koskea ylöspäin. Aika haastavan oloinen tehtävä. Pohjois- ja Itä-Islanti on täynnä kuuluisia lohijokia. Parhaisiin niistä kalastusluvat maksavat useita tuhansia euroja päivässä.




Liittyykö tämä rakennelma kalojen vaellukseen?


Sammal tai jäkälä antaa laavakiville tyypillisen harmaan värityksen.


Glanni fall




Baulan tulivuori

Kommentit