Indonesia

Kyytini kentalle ja sielta kohden Malesiaan lahtee tuossa tuokiossa. Ajattelin kuitenkin kirjoittaa muutaman ajatuksen Indonesiasta liittyen itseeni ja maahan. Ajatukset perustuvat taysin omiin kokemuksiini eika niida pida ottaa yleistyksina. Olen viettanyt koko aikani kaytannossa valilla Bali - Flores. Kokematta ovat kokonaan vakirikkain ja suurin saari Jaava seka Sumatra (jos Jakartan vierailua ei lasketa). Kuukausi Indonesialle on vahan sama kuin kuukausi koko Euroopalle.

Mutta tassa nyt kuitenkin ajatuksia yksittaisista asioista siina jarjestestyksessa kuin mieleen juolahtaa

Ruoka
Yhdessakaan Aasian maassa en ole saanut yksittaisia poikkeuksia lukuunottamatta huonoa ruokaa. Indonesia ei tee tassa poikkeusta. Vahan olin kuitenkin pettynyt tarjontaan. Taalla oli kanalla ja punaisella lihalla yllattavan suuri painotus ruokalistalla. Itse syon koko ajan vahemman ja vahemman punaista lihaa. En ole varma, onko valinta tietoinen vai tiedostamaton. Kasvisruoka taalla oli aika yksitoikkoista.

Riisi oli perusvaihtoehto kaikkien ruokien, jopa keittojen kanssa. Jonkun verran tarjottiin nuudeleita riisin vaihtoehtona. Perinteinen indonesialainen ruoka (olikohan se gora-gora) oli kuivakka kasviksia sotkettuna riisiin, munakas paalle ja erikoisia perunalastujen tapaisia juttuja palan painikkeeksi. Seafood oli hyvaa, erityisesti mustekala ja katkat, siella missa sita tarjottiin. Sisamaassa meriruoan saaminen oli ajoittain vaikeaa. Kala tarjottiin usein kokonaisena paistattuna. Onneksi olen oppinut syomaan neulamuikkuja, silla isojenkin kalojen pyrstot ja paa oli tarkoitettu syotaviksi. Ne olivat jopa hyvanmakuisia.






Hyvin yleinen pienten paikkojen ravintola oli nimeltaan muistaakseni padang. Siella ruoka oli keitetty / paistettu valmiiksi nayteikkunaan, josta sen sai valita. Se oli kielitaidottomalle mukava formaatti; sai vain osoittaa, mita halusi lautaselle. Nama olivat poikkeuksetta myos hyvin halpoja lahinna varmaan siksi, ettei niita oltu tarkoitettu turistiravintoloiksi. Tallaisessa paasin kerran jopa popsimaan riisini ja muun ruoan pelkin sormin. Hetken ihmettelin, etta miksi yhdessa syvassa lautasessa on pelkkaa vetta. No, tokihan sormet on hyva pesta ennen ruokailua ja sen jalkeen.

Juoma
En oikeastaan tormannyt mihinkaan erikoisempiin juomiin. Joka paikassa tarjottiin iceteata ruokajuomana ja vahankin turistipaikoissa peruslimonadit seka olutta. Lahes kaikissa ravintoloissa oli myos valikoimissa tuoremehut useista eri hedelmista. Olin yllattynyt alkoholin laajasta tarjonnasta, onhan kuitenkin kyse muslimivaltiosta. Teiden varsilla kaupattiin laajasta arakia, paikallista palmuviinaa. Jokaisesta hotellista ja ravintolasta sai ainakin olutta. Paikallinen yleisin olut on Bintang, jota myydaan yleisimmin 0,63 l:n pulloissa. Bintang on viiden tilavuuspronetin lager, joka on ihan mukavasti juotavaa. Itse en taalla erehtynyt hirveasti bintanglettamaan, taisin vain kaksi kertaa olla edes pikkasen humalassa koko kuukauden aikana.

Yhteiskunta
Aika mahtipontinen otsikko, josta on vaikea sanoa juuri mitaan. Minun silmaani yhteiskunta vaikutti tasapainoiselta. En kuullut yhdenkaan paikallisen ihmisen valittavaan mistaan. En myoskaan nahnyt kerjalaisia kadulla muutamaa rahaa pyytavaa aitia lukuunottamatta, mutta heitakaan en laskisi kerjalaisiksi perinteisessa maaritelmassa. Mista tama sitten kertoo? Muslimiyhteistkunnasta, kerjalaisten siivoamisesta kaduilta vai siita etta ihmisilla ei ole tarvetta kerjata? BKT / asukas (3 500 USD) ei viittaa viimeiseen. Vaikka diktatuurin vaihtumisesta demokratiaan on vain hetki aikaa, mikaan ei viitannut epavakauteen. Talla hetkella Indonesialla on historiansa aikana ollut 2-3 vapaat vaalit tulkinnasta riippuen. Korruptio vaivaa voimakkaasti yhteiskuntaa, sen sain minakin tuta poliisien kanssa asioidessani.









--
Valihuomautus, ostin juuri The Jakarta Postin 5000:lla ilman neuvotteluja (kannessa hinta 85 000).
--

Luonto ja maantiede
Indonesiassa on sanottu olevan yksi maailman rikkaimmista biodiversiteeteista. En yhtaan ihmettele. Vulkaanius tekee pinnanmuodoista jyrkkia ja teravapiireisia. Tallaiset pinnanmuodot varsinkin niiden ollessa kasvillisuuden peitossa ovat todella nayttavia. Myos auringonlaskut korkeiden tulivuoren taakse olivat nayttavia.





Vaikuttavimmat yksittaiset kokemukset olivat ilman muuta komodonvaraanin (wikipedia antoi suomennoksen) seka Kelimutu-tulivuoren kraatterissa olevien kolmen eri varisen jarven nakeminen. Taalla puhutaan komododragonista. Opas esitti jopa arvailun, etta sana "dragon" (lohikaarme) juontaisi juurensa tahan elaimeen. Vahan epailen. Naita yksittaisia nakemisia paljon suuremman vaikutuksen teki luonnon rehevyys. Varsinkin Balilla pyoralla ajaessa sen huomasi konkreettisesti. Eri kokoiset ja nakoiset puulajit varjostivat jatkuvasti tieta. Metsassa kavellessa maassa lojui kasittamattoman kokoisia lehtia. Tienvierustat olivat taynna Suomestakin tutunnakoisia hyonteislajeja, mutta vain kahta kolmea kertaa suurempina. Lepakot eivat antaneet rauhaa edes balilaistanssiesitykselle. Linnut pitivat koko yon kuorosoittoa jopa keskella kaupunkia. Muutaman eksoottisen lintulajin nain, mutta muuten linnut oli yllattavan helppo sijoittaa tuttuihin kotoisiin lintisukuihin. Erikoisempia nisakkaita en juuri lepakoiden ja apinoiden lisaksi nahnyt. Nain muutaman kauriin ja buffalon, eika muuta.

Niin, ja takaseinalle tullut gekko tuli muistuttumaan, etta niita ei voi unohtaa. Niiden liikehdintaa on kylla hupainen seurata. Ne ovat hetken paikallaan ja sitten nykayksen omaisesti liikkuvat eteenpain. Niiden hermoradat ovat vahan ihmisia suoremmat..

Terveys
En oikeastaan missaan vaiheessa ollut 100 % kunnossa. Heti alkumatkasta sain pienen kuumeen osakseni. Tasta parannuttuani laivamatkan ja automatkan aiheuttama stressi pahensivat ihottumaani. En oliko se sattumaa, mutta Labuanbajon hieronnan jalkeen sain aika pahan ihotulehduksen, joka heikensi oloani kauttaaltaan. Olen nyt vajaa kymmenen paivaa toipunut siita pikkuhiljaa, mutta eilen paatin aloittaa antibioottikuurin. Yhtena syyna kuurin aloittamiselle on uimareissussani saamieni haavojen tulehtuminen. Onkohan taalla matakuu? Jannia pikkuvilistajia nuo antibiootit, silla jo kahden tabletin jalkeen olo on huomattavasti parempi. Mutta vaikka nyt valitinkin, niin vointini on paasaantoisesti ollut ihan jees.

Sairauksistani johtuen suunnitelmani valloittaa Mount Agung taalla Balilla (3,3 km) ja Lombokin korkein huippu (3,7 km) jaivat nyt valiin. Se vahan harmittaa. Ehka ensi kerralla.

On taalla tullut vastaan matkaajia pahemmastakin karsineena. Joku oli sairastanut denguekuumeen, toinen malarian ja yhta oli myrkyttanyt meressa bluefish(??), mika johtaa pahimmillaan koomaan. Venalaismies oli maannut rannalla liikkummatta muutaman tunnin ja oli selviytynyt myrkytyksesta.

Kieli
Maassa on satoja eri kansallisuuksia ja kielia. Kaikille kansallisuuksille on yhteinen ja ainoa virallinen kieli bahasa indonesia. Se on kasittaakseni hyvin yksinkertainen juuri tasta syysta johtuen. Esimerkiksi monikko muodostetaan toistamalla sama sana kahteen kertaan. Minun laho kielipaani ei kylla onnistunut oppimaan kuin pari hassua sanaa. Alussa yritin opetella, mutta jossain vaiheessa sitten luovutin. Se vahan harmittaa. Nyt on myohaista.

Nyt mun on mentava. Oikoluku jaa myohemmalle..

Pieti

Kommentit