Kouvolan lähiluonnossa

Saatuani potkut Islannista puolitoista vuotta sitten palasimme Annan kanssa hieman sattumaltakin Kouvolaan, kouluaikaisille kotikonnuilleni. Betonihelvetti yllätti positiivisesti. Kaupungin alueelta löytyy paljon helposti tavoitettavia luonnonsuojelualueita. Eikä ihmisissäkään ole valittamista!

Joskus luonto löytyy lähempää kuin arvaisikaan. Niivermäen luonnonsuojelualueen luontopolku alkaa heti kaupungin suurimman ostoskeskuksen, Veturin, takaa. Sen kuusimetsässä on lumoava tunnelma.






Luonto on täynnä yksityiskohtia, joita on helppo olla huomaamatta.



Vaikka pudotuspelit ovat käynnissä, olen nyt yrittänyt pelien, harjoitusten ja videotöiden välissä löytää aikaa ainakin lyhyille kävelyille luonnossa. Alkukaudesta kävimme joukkueenkin kanssa kävelemässä lähimetsässä mentaaliharjoituksen yhteydessä.

Metsässä liikkuminen on hyväksytty terapiamuodoksi. Luonnon ja hyvinvoinnin yhteys on todettu viime aikoina tieteen keinoin. Kaupunkiympäristön on todettu altistavan stressille. Kaupunkia on vaikea välttää, mutta ainakin sieltä on syytä poistua mahdollisuuksien mukaan varsinkin silloin, kun työympäristö aiheuttaa normaalia enemmän paineita - ja miksei muulloinkin.





Viime viikonloppuna Jaalan Siikavasta löytyi vielä vähän lunta ja jäätä. Pitäähän sillä leikkiä, kun vielä voi.







Älä ala miulle..!



Siikavassa on muistoja ensimmäisestä maailmansodasta. Iso-Ruhmaksen itärannalle on kaivettu juoksuhautoja. Silloin niiden piti suojata hyökkäykseltä Pietariin. Onhan se aika absurdi ajatus, kun noita hautoja pitkin kävelee nyt kaikessa hiljaisuudessa. Mutta sitähän sota on. Kulkiessa haudan pohjalla voi yrittää kuvitella, mitä kaikkea ne ovat sata vuotta sitten nähneet.



Luonnossa liikkuessaan sitä viimeistään muistaa, että olemme aika pieniä täällä. Niinhän se jo muinoin Kiinassa todettiin: tärkeintä elämässä on puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeätä.








Kommentit